Hvordan redde arkiv – eksempel fra Haiti

12. januar 2010 var Haiti utsatt for et jordskjelv. I etterkant startet the Digital Library of the Caribbean «Protecting Haitian Patrimony Initiative». Målet var å samle internasjonale initiativ for å hjelpe Haiti med å ta vare på kulturarven. I februar ble det laget en rapport som går gjennom de ulike stegene i arbeidet. 

Fase 1 – beskytt
Etter jordskjelvet ble det fokusert på å beskytte samlingene fra større skader. Utfordringene i denne fasen er å få tak i personale som kan gjøre jobben, skaffe arkivbokser til å oppbevare materialet i og sørge for midlertidig oppbevaring av arkivmaterialet.

Fase 2 – bevar
Når samlingen er beskyttet starter arbeidet med bevaring. Materialet må bli renset og plassert i egnet embalasje. Arbeidet med å reparere bygninger og inventar er også en del av denne prosessen.

Fase 3 – videre bevaring
Etter at arkivene er sikret begynner arbeidet med å forhindre at noe liknende skal skje i framtiden. En må sikre at bygningene er beskyttet ved eventuelle framtidige jordskjelv. Videre er det lagt opp til katalogisering og digitalisering av samlingene.

«Protecting Hatitian Patrimony Initiative» har også laget lister med hva de ulike institusjonene trenger av utstyr. For nasjonalarkivet ser listen slik ut:

  • Arkivbokser, emballasje, hansker og masker
  • 20 bærbare PCer
  • To servere
  • 100 telt for midlertidig beskyttelse
  • 200 kontainere
  • Midlertidige lokale for brukertjenester (i fem år)
  • etc.

Denne framstillingen er noe forenklet i forhold til rapporten fra «Protecting Haitian Patrimony Initiative». Informasjon om rapporten fant Karianne Schmidt Vindenes i bloggen til College Art Assoociation: http://www.collegeart.org/news/tag/haiti/.
Rapporten kan du lese her: http://www.collegeart.org/pdf/haiti.pdf.

Reklamer

0 Responses to “Haiti”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: